Bescherming van eigen werk

Verschillende mensen schrijven teksten en/of componeren werken. Veel hiervan wordt puur in eigen kring gebruikt. In dit geval kan men redelijk zijn eigendom ‘bewaken’. Op het moment dat koren het gaan zingen, het gebruiken tijdens optredens in diensten en concerten, ontstaat er een probleem. Het oorspronkelijke werk kan overgenomen worden door derden, die het vervolgens als hun werk kunnen uitbrengen. Helaas gebeurt dit. Ook leeft bij sommigen de veronderstelling, dat als er maar een paar woorden of noten veranderd worden, dat het dan een nieuwe versie is, waarvoor niets verschuldigd is. Niets is minder waar. Al verandert men iets, al voegt men iets toe, het is en blijft eigendom van de oorspronkelijke maker.
Het laten registreren van uw werk kan in bepaalde gevallen wel handig zijn. Door uw werk te laten registreren wordt duidelijk dat uw werk op een bepaalde datum bestond. Er zijn verschillende mogelijkheden:

  1. Registratie bij een notaris. Dit is het best.
  2. U kunt ook een opname van uw werk in een enveloppe doen, deze verzegelen en aangetekend aan uzelf terugsturen. Vervolgens bewaart u de verzegelde enveloppe (die inmiddels is voorzien van een datumstempel) op een veilige plek. Let op: ook het werk moet voorzien zijn van een datumstempel!
  3. Het is aan te raden om het werk ook vast te leggen bij een uitgeverij. Zijn er nl. problemen dan heeft een uitgeverij de mogelijkheden hier iets aan te doen. Het is natuurlijk wel zo dat als Buma/Stemra gaat uitbetalen, de uitgeverij haar deel dan ook krijgt voor haar werk (is 1/3 deel). N.B.: ben je een beginnende componist/auteur kunnen de aansluitkosten per jaar (130 euro) bij de Buma te hoog zijn. Ben je lid van Continental Sound dan is registratie van je werk een GRATIS service (er wordt natuurlijk een formeel contract opgemaakt)

Aansluiting bij Buma/Stemra is pas zinvol wanneer het gebruik van uw werk op een
bepaalde schaal plaatsvindt. Een paar voorbeelden:

  • Er zijn regelmatig live-uitvoeringen,
  • Er zijn regelmatig radio- en/of TV-uitzendingen via de nationale of de commerciële zenders,
  • Het repertoire wordt door een platenmaatschappij (dus niet in eigen beheer) uitgebracht.

Het komt voor dat iemand van een koor, band of dirigent, werken schrijft, die de eigen groep gebruikt. Vaak komt er een moment dat anderen met de vraag komen: Kunnen wij die ook zingen? Met de beste bedoelingen wordt dan muziek uitgeleend, maar ontstaan er tevens een aantal auteursrechtelijke problemen.

Wat te doen?
Het is mogelijk om via Continental Sound zelfgeschreven werken uit te brengen of auteursrechtelijk
vast te leggen. Dit kan alleen maar, als de werken nog niet zijn ondergebracht bij een
andere uitgeverij. De volgende route wordt doorlopen:

  1. Men sluit met Continental Sound een officieel uitgavecontract.
  2. De partituur moet netjes uitgeschreven, maar liever compleet gezet aangeleverd worden (dat laatste is meestal het geval gezien de hoeveelheid muzieksoftware, die in omloop is) op A4-formaat.
  3. Continental Sound brengt deze partituren uit in verzamelbundels.
  4. Continental Sound verstuurt een mailing naar koren, bands en ander muziekgebruikers.
  5. Ook bladmuziek wordt zo uitgebracht.
  6. De auteursvergoeding wordt ieder jaar uitbetaald.

Via Continental Sound kunnen werken van auteurs kosteloos worden vastgelegd en geregistreerd.
Informatie: info@continentalart.org