Illegaal downloaden

ILLEGAAL DOWNLOADEN…EINDELIJK HELEMAAL VERBODEN…OOK VOOR CHRISTENEN

Kort geleden was er een uitspraak van het Europese Hof: illegaal downloaden IS illlegaal, regeringen worden opgedragen om met spoed dit om te zetten in landelijke wetgeving en de piratenwebsites af te sluiten. En dat geldt dus ook voor Nederland

Dit geldt ook voor christenen… De afgelopen jaren heb ik op vele werkbezoeken en conferenties in het land regelmatig gehoord…ach het valt toch wel mee… christenen doen dit toch niet… Het tegenovergestelde is waar. Een voorbeeld: een praisegroep kocht 1 CD want die liederen waren toch zo vol zegen en Heilige Geest en kopieerde de inhoud gelijk maar voor de instrumentalisten en de overige zangers… dat waren dus 12 kopiën, en dat is gewoon 12 x stelen, waarbij de componist/auteur zijn rechtmatige deel niet kreeg, daarna de artiest/worshipleader zijn rechtmatige deel niet kreeg en ook de maatschappij die had geinvesteerd in deze productie zijn investering niet terugkreeg. Je steelt dus van 3 partijen/medewerkenden, die hun tijd (en ook geld) in het product hebben geinvesteerd.

Was het dan zo erg? Wat cijfers: Buma/Stemra zag de afgelopen 10 jaar de geldstroom met miljoenen verminderen, en kon dus ook veel minder uitkeren aan de rechthebbende auteurs. En dat geldt dus ook voor de christelijke componisten en liedschrijvers. En die dus daardoor zwaar geraakt werden in hun voortbestaan. Nu zijn er nog steeds broeders/zusters die zeggen dat Buma, Stemra, Sena, CCLI het geld in hun eigen zak steken. Wel dit ook ontzenuwen: niets is minder waar. Al deze instellingen die zich ieder met een ander aspect van de auteurswetten bezighouden worden zwaar gecontroleerd en mogen een bescheiden percentage houden voor het runnen van hun kantoor: incasseren, registreren en uitbetalen. Wereldwijd gingen dankzij de illegale downloads verschillende christelijke platenmaatschappijen over de kop en kunnen dus geen nieuw materiaal meer uitbrengen. De sterk afgenomen CD verkopen in Nederland, dankzij illegale downloads, zorgden dat GMI (GMI bracht voor 90 % CD’s uit van Amerikaanse en Engelse artiesten en op beperkte schaal van Nederlandse artiesten; zij waren de grootste christelijke platenmaatschappij in Nederland) failliet ging. Andere christelijke maatschappijen kunnen net overleven, als de artiest zijn eigen opnamen betaalt en de maatschappij doet dan de distributie, gewoon omdat er geen geld is om in nieuw materiaal te investeren. Het illegale downloaden heeft dus geleid tot verarming van het aanbod. Want hoe zeker weet de artiest/platenmaatschappij of de investering aan het begin er weer uit zal komen? Studio-opnamen kosten gauw een 5000 Euro (en dit is dan een heel krap budget voor een bescheiden productie), een top-product kost gauw 30.000 aan studiokosten. Dus hoeveel risico’s kan een artiest/platenmaatschappij nemen? En dat geldt in het bijzonder voor Nederland, klein taalgebied , men is al blij als je er 500 CD’s verkoopt…Er zijn dus interessante CD projecten geschrapt, omdat het een te groot financieel risico had. Een extra handicap is vaak het gezeur van christenen: wat is die christelijke CD weer duur…. (15-20 Euro)….. die platenjongens stelen van de Heer…dus gauw maar even een paar kopietjes maken.

Natuurlijk ken ik de argumenten uit christelijke hoek: je mag toch voor jezelf een kopie maken? Dat gold voor de tijd dat auto’s een cassette recorder hadden… Maar dat heeft geen een auto meer. Iedereen heeft een CD speler. En degenen die met dit argument komen, maken echt niet 1 kopie, ze maken graag nog even een kopie voor zus, moeder, de buurvrouw, de dominee, etc. En dat is allemaal diefstal. De omschrijving van dat ene kopie heeft glashelder te maken met puur voor JOUW eigen gebruik. Je mag het zelfs niet eens uitlenen. Want ieder keer dat zoiets gekopieerd wordt, benadeel je: de componist/auteur, de zanger/groep/band/koor die de opnamen maakten en de maatschappij, die die CD uitbracht. Nu kan men zeggen, maar ik wil alleen maar dat ene lied, wel dat kun je legaal downloaden b.v. via audiobits. Maar ook ken ik de argumenten als: maar ze doen het toch voor de Here c.q. de Heilige Geest heeft het geinspireerd? Dan hoef je toch niet te betalen.? Ongelooflijk schijnheilige en zondige argumentaties. Want een predikant/voorganger die net zo geinspireerd wordt, wordt wel betaald. En als deze een boek uitgeeft, wordt het netjes gekocht en betaald. Waarom dan niet bij een CD? Trouwens het water dat we ieder dag drinken is door de Schepper bedacht, en toch betalen we er voor.

Het is dus tijd, dat ook de christenen hun huis op orde brengen. Gij zult niet stelen. Dat is iets wat je gewoon niet moet doen. Dat doe je niet van elkaar, dat doe je niet van je voorganger/dominee, dat doe je dus ook niet van een (christelijke) artiest, zanger, band, koor, praisegroep….

Leen La Rivière