Dans en beweging & auteursrecht

Een choreografie, dans, theaterstuk en andere dans & bewegingsexpressies zijn volledig

beschermd. Zonder toestemming van de choreograaf, scriptwriter of hun vertegenwoordigers mag een werk/produktie niet uitgevoerd worden c.q. geïmiteerd worden. Daar waar men gebruik maakt van muziek (CD’s, cassettes, bands, solisten bijv. een pianist) moeten Buma-rechten worden betaald. Het auteursrecht voor een script, choreografie kan worden vastgelegd en dat is mogelijk bijvoorbeeld via deponering bij een notaris.

Collectieve regeling
Dansers, etc. die muziek gebruiken moeten Buma-rechten betalen. Het regelen van Bumarechten kan via de collectieve regeling van Continental Sound.

Gebruik van een choreografie
Een choreograaf maakt een dans voor een groep. Na verloop van tijd komt er bv. ruzie, de choreograaf vertrekt en laat weten dat de groep zijn dans niet meer mag uitvoeren. De groep kan hierna weer opnieuw beginnen en ligt geruime tijd ‘plat’! Hoe voorkom je zoiets? Bij het begin (van de opdracht) moeten groep en choreograaf schriftelijk overeenkomen dat de choreograaf die dans maakt voor de groep; duidelijk vermelden wat de vergoeding is (c.q. Licentiebedrag per opvoering) en dat de groep het onbeperkte (meervoudige) vertoningsrecht (uitvoeringsrecht) heeft. En let op: het zomaar ‘lenen’ van de choreografie van een andere danser of company is absoluut diefstal. Vraag dus altijd eerst toestemming aan die ander voordat je die choreo gaat gebruiken. Dit geldt ook voor praise & workship-dance en alle choreo’s die je wel eens in kerken/ gemeenten ziet! Eerst vragen! Ook de choreo’s van Continentals, Young Continentals en Continental Kids zijn beschermd!
Je mag zonder de schriftelijke toestemming van danser, choreograaf, groep of company een dans/uitvoering (ook in de kerk) NIET opnemen! Het is een laakbare en zeer strafbare daad.